
Marriage License 

Information 

Prepared by: 
 

 LISA TOLLEFSON 

ROCK COUNTY CLERK 
 

Rock County Courthouse 

51 South Main Street 

2nd Floor 

Janesville, WI  53545 
 

Telephone: (608) 757-5660 
 

Marriage licenses are  

issued weekdays between  

8:00 am and 4:30 pm. 

To ensure you will be served, 

please arrive by 4 pm. 

Application Checklist 

 

_____ After ceremony date is scheduled, the 

couple can apply 6 - 30 days prior to the 

ceremony. 
 

_____ Officiant Information: Full name, 

address and telephone number. 
 

_____ Ceremony Location: Municipality of 

where the ceremony will take place. 
 

_____ $100 Application Fee: Cash, money 

order, local check or debit/credit card 

payments are accepted. (A service fee 

will be added to all debit/credit card 

transactions.) 

 

 Each person must provide: 

 

_____ Certified Birth Certificate (issued by 

the state or county where born). Hospital 

birth certificates, photocopies of birth 

certificates or birth registrations are not 

acceptable. 
 

_____ Non-expired photo ID (Driver’s License, 

State ID, Passport, Consular ID or 

Military ID). 
 

_____ Social Security Number (you do not 

need to bring your social security card). 
 

_____ Proof of Residency (where you have 

physically lived for the 30 days prior to 

application). 
 

_____ Proof of Termination of Previous 

Marriage, if previously married. 
 

** This brochure will explain the above checklist in 

more detail. 

MOST COMMON OFFICIANT QUESTIONS 
 

My officiant was ordained through the internet. 

Can he/she perform the ceremony? Yes, if he/she 

meets the requirements of Wis. Stat. § 765.16. 
 

What if I have concerns about the legality of our 

chosen officiant? The couple should seek legal 

counsel if they have questions regarding this. The 

County Clerk’s Office is unable to give legal advice. 
 

Does my officiant need to register? No, there is 

not a state-wide registry for officiants in Wisconsin. 
 
 

Neither the Rock County Clerk nor the State Vital 

Records Office will confirm the legality of an officiant. 

This information is only for marriages 

performed in Wisconsin. 

(As required per Wis. Stat. Ch. 765) 

If you have any questions, please feel free to 

contact us at (608) 757-5660 or visit our website at 

www.co.rock.wi.us/countyclerk. 

http://www.co.rock.wi.us/countyclerk-marriage-license-apps


WHERE TO APPLY 
 

Wisconsin marriages only.  

The couple must apply together and in person. 
 

One or Both Applicants are  

Wisconsin Residents. 

Application must be made in the county where 

one party has resided for at least 30 days. The 

wedding ceremony can take place anywhere in 

the State of Wisconsin. 
 

Both Applicants are Non-Residents 

of Wisconsin. 

Application must be made in the county where 

the wedding ceremony will take place. 
 

Rock County applicants apply at: 

Rock County Clerk’s Office 

51 S. Main Street, 2nd Floor 

Janesville, WI 53545 

Monday through Friday, 8:00 am to 4:30 pm 
 

If the parties are applying for a marriage license 

in a different Wisconsin county, please contact 

that county for location, application times and 

fees. 

 

WHEN TO APPLY 
 

The marriage license is valid for 30 days from 

the date of issuance. Wisconsin law establishes 

a 5-day waiting period between application and 

issuance of a marriage license. This means that 

the applicants must apply for the license at least 

six (6) days prior to the date of the wedding, and 

no more than 30 days before the date of the 

wedding, to meet the requirements of state law. 

Our office is not open Saturday or Sunday, so 

please account for that time when applying.  

REQUIREMENTS - Each person must provide: 
 

 Arrangements for your wedding must be set 

prior to applying for a marriage license. Please 

bring the name, address and telephone 

number of the person performing your 

ceremony, as well as the address of the 

ceremony’s location. If you have no one to 

perform your ceremony, a Court Commissioner 

may be available. Please call the County 

Clerk's office for the Court Commissioner's 

information. Two witnesses, 18 years of age or 

older, need to witness the marriage and sign 

the marriage license at the time of the 

ceremony. 

 Non-expired photo ID and Social Security 

number. If an applicant has never been issued 

a Social Security number, the space will be 

marked “none.” 

 Proof of where you have physically lived for the 

30 days prior to application, such as a driver’s 

license, lease, utility bill or bank statement. You 

must also know the name of the city, village or 

town and county where you reside. 

 Certified birth certificate issued by the state or 

county where born. Birth certificates must be 

legible, not tattered or torn. If an applicant was 

born outside the United States and does not 

have a certified birth certificate, a passport or 

green card may be used in lieu of the birth 

certificate. If your birth certificate does not 

include full names of  parent(s) and/or the 

mother’s maiden name, you will need to obtain 

this information before applying. **Hospital 

issued birth certificates, notices of birth 

registration or photocopies of birth 

certificates are not acceptable.** 

REQUIREMENTS - Continued… 
 

 If previously married, a divorce judgment, 

legal annulment or death certificate from the 

most recent marriage must be provided. The 

divorce judgment or legal annulment must 

include the Judge’s signature. Divorced 

persons may not remarry until six (6) 

months + one (1) day after the granting of 

the divorce, regardless of where the action 

took place. 
 

 The legal age for marriage in Wisconsin is 18. 

If an applicant is 16 or 17 years of age, a 

consent form needs to be signed by the 

parents or guardian before the County Clerk. 
 

 If one or both of the applicants do not speak 

English, a third party needs to interpret at the 

time of application. Couples cannot translate 

for each other. 

 

FEE 
 

The license fee is $100 payable by cash, local 

check, money order or debit/credit card. Payment 

is due upon application and is non-refundable. A 

service fee will be charged for all debit/credit card 

transactions. We are unable to accept out of town 

checks. 

 

WAITING PERIOD WAIVER 
 

If the couple should be unable to apply within the 

required time due to extenuating circumstances, a 

waiver of the waiting period may be granted at the 

discretion of the County Clerk. Waivers are an 

additional fee of $25.  
 

Waivers will not be granted for applicants under 

the age of 18. 

What you need to know… 


